شنبه 5 مهر 1404-5:8 | 2025/09/27
امنیت غذایی که به عنوان یکی از عوامل اجتماعی - اقتصادی مرتبط با سلامت عمومی شناخته می‌شود، سلامت مردم جامعه را مورد توجه قرار داده و نقش مهمی در بهبود حکمرانی ایفا می‌کند.
اندازه متن

آرینا خبر - امنیت غذایی ارتباط نزدیکی با مفهوم ثبات غذایی دارد.

ثبات غذایی به این معناست که باید در همه مکان‌ها و در همه زمان‌ها، غذای کافی، با کیفیت و مغذی برای همه انسان‌ها فراهم باشد و هیچ عاملی نباید مانع این موضوع مهم شود. ثبات در تولید و تأمین غذا در قلب امنیت غذایی قرار دارد و سیستم‌های غذایی را در زمان بحران‌ها مقاوم می‌سازد.

تأثیرات منفی تغییرات اقلیمی بر تولیدات کشاورزی، روندهای تورمی فزاینده، قیمت‌های بالای مواد غذایی، افزایش ضایعات غذایی، افزایش نیاز به واردات غذا و مهم‌تر از همه، تحریم‌های بین‌المللی مستمر، دسترسی به غذای مقرون به صرفه را دشوار کرده و چالش‌هایی برای امنیت غذایی ایران ایجاد کرده‌اند.

علاوه بر این، در دوران بحران کووید-۱۹ با تشدید فشارهای اقتصادی بر درآمدهای دولت و افزایش بیکاری، درآمد خانواده‌ها را کاهش یافته و به طور مستقیم ناامنی غذایی را تشدید کرده است.

ارتباط بین شاخص‌های ثبات غذایی و امنیت غذایی در ایران موضوع این مطلب است.

شاخص‌های کلیدی انتخاب شده شامل درصد زمین‌های قابل کشت مجهز به آبیاری، نسبت وابستگی به واردات غلات، ارزش واردات مواد غذایی نسبت به کل صادرات کالا، نوسان تولید سرانه مواد غذایی و نوسان تأمین سرانه مواد غذایی می‌باشد.

نتایج نشان می‌دهد که ایران در زمینه درصد زمین‌های قابل کشت مجهز به سیستم آبیاری علمی و نوین دارای کاستی دارد و همچنین در واردات مواد غذایی نسبت به کل صادرات کالا و نسبت وابستگی به واردات غلات آسیب‌پذیر می باشد، اما در نوسان تولید سرانه و نوسان تأمین سرانه مواد غذایی مقاوم است.

نویسنده و مترجم: دکتر حسن صیامیان، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مازندران


کلیدواژه‌ها: ثبات، امنیت غذایی، تولید غذا، تأمین غذا، ایران


Ghalibaf MB, Gholami M, Mohammadian N. Stability of Food Security in Iran; Challenges and Ways Forward: A Narrative Review. Iran J Public Health. 2022 Dec;51(12):2654-2663. doi: 10.18502/ijph.v51i12.11456. PMID: 36742249; PMCID: PMC9874189.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9874189

مطالب مرتبط:
آخرین اخبار